Pages

Wednesday, July 21, 2010

Banii aduc fericirea!

Un studiu recent publicat de catre universitatea americana Utah arata clar un lucru pe care cred ca il stim cu totii, dar pe care ne este teama sa il recunoastem franc: cu cat un cuplu se cearta mai mult pentru bani, cu atat mai mult cresc posibilitatile ca cei doi sa se desparta.

Mai exact, acele cupluri care se cearta pentru bani cel putin o data pe saptamana, risca despartirea cu 30% mai mult decat cuplurile care nu au aceasta problema. Cu alte cuvinte, banii cantaresc enorm in relatiile noastre, in casniciile noastre. Consilierul pe teme financiare Dave Ramsey spune ca nu poti avea o relatie ideala atata vreme cat nu ajungeti la un acord in privinta banilor, tu si partenerul tau.

Consilierul Dave Ramsey spune ca “banii sunt fie cea mai buna parte a comunicarii in casniciile noastre, fie cea mai rea”. Dupa ce a lucrat pentru mai multi ani in postura de consultant pe probleme finaciare, impartasind din experienta sa cu specialisti in relatiile maritale, psihologul american a ajuns la concluzia ca banii si certurile pentru bani sunt principala cauza a divorturilor. Banii sunt acel motiv care provoaca mari tensiuni, spune Ramsey.

Felul in care impreuna cu partenerul cheltuiti, investiti sau castigati bani, poate insa sa fie un mod de a face ca legatura existenta intre voi sa fie mai puternica. “Daca oamenii s-ar uita la caminul lor ca la o afacere, vor vedea ca banii le pot aduce o multime de lucruri bune in viata, nu doar certuri peste certuri. Daca ati invata sa va gestionati bugetul ca o echipa, veti vedea ca banii va vor apropria si mai tare”, spune Sharon Gilchrest O'Neill, psihoterapeut si autor al cartii “A Short Guide to a Happy Marriage”(Mic Ghid pentru o Casatorie Fericita) - ForbesWoman.

Puteti avea o relatie minunata cu persoana de langa dumneavoastra, iar banii nu vor fi decat un mijloc de a va dinamita relatia, in sensul bun al cuvantului. Inspirate de ForbesWoman, va propunem mai multi pasi pe care trebuie sa ii parcurgeti in relatia de comunicare cu partenerul dumneavoastra, pentru a ajunge la o intelegere de cuplu in privinta banilor:


1. Cu siguranta, banii sunt in spatele multor certuri maritale, dar nu ar trebui sa fie asa, spune ForbesWoman. Cu putina inteligenta si grija din partea ambilor parteneri, banii ii pot apropria pe acestia. Deschideti-va portofelele si incepeti sa comunicati! (Mi-a placut mult aceast mod usor amuzant, in care Forbes incurajeaza comunicarea in cuplu. Puteti sa il retineti ca motto pentru o buna relatie in ceea ce priveste banii.)

2. Construiti aceasata comunicare! Daca va stabiliti teluri comune in privinta finantelor, va veti apropria si mai tare. Impartasiti-va visurile in legatura cu locuinta voastra, copiii sau pensionarea si in felul acesta, veti crea armonie in familie.

3. Trebuie sa va cresteti nivelul de empatie. Trebuie sa intelegeti obiceiurile sotului in legatura cu banii si vice-versa. In loc sa va enervati cu privire la unele obiceiuri “proaste”, incercati sa intelegeti de unde vin si ce spun acestea despre acea persoana. De exemplu, daca partenerul dumneavoastra refoloseste pliculetele de ceai, s-ar putea ca acest obicei sa fie un semn al fricii de saracie pe care acesta a resimtit-o in copilarie.

4. Trebuie sa invatati sa va acceptati unul pe celalat. Acceptati si ca uneori s-ar putea sa aveti disensiuni cu privire la bani - lucru care este perfect normal. Incercati sa va acceptati punctele de vedere diferite, incurajeaza ForbesWoman. Banii aduc fericirea!

5. Priviti banii ca pe o unealta care va va aduce voua si partenerilor, lucruri bune in viata - o casa, calatorii, donatii pentru cartitate sau o pensionare linistita. Daca continuati sa vedeti banii doar ca pe un argument al certurilor, acestia ajung sa va conduca relatiile.

6. Fiti deschisi si raspunzatori amandoi atunci cand va delegati unul celuilalt responsabilitatile legate de bani. Doar pentru ca unul dintre parteneri a fost responsabil pentru bugetul si investitiile voastre pentru o perioada mai lunga, asta nu inseamna ca trebuie sa faca acest lucru pentru totdeauna. Ambii parteneri ar trebui sa fie implicati in ceea ce presupune investitiile si telurile financiare ale familiei, iar aceste probleme trebuie discutate periodic, astfel incat cei doi parteneri sa isi asume responsabilitatile sale. Acest gen de colabolare si comunicare in privinta banilor reprezinta fundamentul unei relatii stabile.

7. In viata unui cuplu este frumos ca cei doi sa impartaseasca aceleasi valori. Acest lucru va poate reaminti ce v-a adus impreuna la inceput si poate mentine acele credinte fundamentale pe care le impartasiti, vii.

Ca sa reusiti sa puneti in aplicare sfaturile de mai sus, trebuie sa mai stiti ca:

Barbatii si femeile sunt diferiti in felul in care se raporteaza la bani, si asta pentru ca ei interpreteaza problemele si oportunitatile din unghiuri diferite de vedere.

Femeile au tendinta de a vedea banii mai mult ca pe o problema de scuritate, asa ca vor gravita mereu in jurul ideii de “bani pentru zile negre”. Din cauza nevoii lor de securitate, femeile pot sa resimta senzatii de frica atunci cand trec prin perioade dificile din punct de vedere financiar.

De cealalta parte, atunci cand vine vorba despre bani, barbatii tind sa riste mai tare si sa nu isi faca economii. Atunci cand se confrunta cu probleme financiare, nivelul de auto-stima al barbatilor poate sa fie afectat, intru-cat acestia considera banii un indice al statutului lor social.

Nu uitati, casatoria sau relatia de cuplu pe care o aveti, presupune un parteneriat, asa ca ambele parti trebuie sa se implice in gestionarea finantelor. Sa va separati banii si sa impartiti facturile, nu prea este o idee buna! Trebuie sa colaborati si sa impartasiti idei in privinta bugetului vostru. Cel care gestioneaza mai mult banii, s-ar putea sa ajunga sa il domine pe celalalt, cand normal ar fi ca ambii parteneri sa aiba un vot in ceea ce priveste banii familiei.

Sursa: garbo.ro

No comments:

Post a Comment

Ai ceva de zis? Comenteaza!