Pages

Tuesday, August 3, 2010

Capacitati umane

Capacitatile comune ale oamenilor pot fi uneori depasite si aceasta se intampla nu doar printr-o mostenire sau determinare genetica, dar si prin exercitiu. Desigur, unii oameni au capacitati de-a dreptul incredibile!

Tetracromia

Tetracromia este foarte rara in randul oamenilor, ea se regaseste la anumite specii de pesti. In istorie sunt relatate foarte putine cazuri ale unor persoane care, se pare, prezentau tetracromie. Ochii umani observa trei culori: verde, rosu si albastru, iar faptul ca noi recunoastem mai multe culori se datoreaza “amestecarii” perceptiilor acestora la nivel cerebral.5 capacitati umane incredibile!Aceasta perceptie a culorilor se datoreaza faptului ca in retina sunt doar tipuri de celule care reactioneaza la aceste spectre luminoase. Un teratocrom mai are un tip celular in plus, cu frecventa portocalie si ar putea percepe teoretic 100 de milioane de culori, fata de omul tricrom care poate distinge doar 100 de gradatii de culoare si un milion de umbre. Tetracromia pare insa a fi intalnita mai mult in randu femeilor decat a barbatilor.

Ecolocatia

Ecolocatia este o abilitate specifica delfinilor si liliecilor si ii ajuta sa isi gaseasca drumul prin intuneric. Acestia emit sunete si interpreteaza apoi ecoul reflectat de posibile obiecte aflate in jur. Se pare ca si oamenii pot folosi ecolocatia, ea fiind dezvoltata foarte mult de cei orbi ca o compensatile adusa lipsei vederii. Partea interesanta este ca aceasta abilitate se invata si se exerseaza si ne-am putea bucura cu totii de ea. Persoana care foloseste ecolocaia de obicei emite un suntet, fie loveste cu bastonul, fie cu limba pe cerul gurii si se poate orienta prin interpretarea intoarcerii ecoului. Unii din cei care folosesc ecolocatia pot aprecia foarte bine unde se afta un obiect, cat de mare este si chiar duritatea materialului din care este confectionat.

O memorie fantastica

Exista un tip de memorie de-a dreptul fascinant si incredibil, demunit memorie reprezentationala. Acest tip de memorie ii permite individului sa readea cu lux de amanunte o imagine sau ceva citit, sunete sau detalii tactile. In general aceasta memorie este de tip vizual, mai rar poate fi memorie auditiva etc. Pentru a intelege exact despre ce este vorba, va vom da doua exemple celebre din istorie:

- Stehen Wiltshire, acesta a produs Roma in creion cu lux de amanunte, dupa ce a vazut orasul din elicopter. Acesta insa suferea si de sindromul savantului autist. Pentru ca tot am amintit de el, il vom descrie mai jos.
- Akira Haraguchi a recitat din memorie 100.000 de zecimale ale lui Pi;
- Kim Peek, omul care a putut reda din memorie 12.000 de carti.
Asadar, voi cum stati cu... memoria?5 capacitati umane incredibile!

Sindromul savantului autist

Este uimitor cum 50% din savantii “straluciti” poseda o dezvoltare de 5-7 ori mai mare a anumitor arii cerebrale. Nu va ganditi totusi la un numar mare, sunt consacrati ca suferind de aceasta abilitate cam 100 de oameni in prezent. Unii sunt cunoscuti ca posesorii “calculatoarelor mentale” si au ca particularitate faptul ca sunt adevarate minti cibernetice, ei putand face calcule matematice cu numere foarte mari si multe zecimale in doar cateva secunde. Desigur, aria cerebrala care corespunde calculelor matematice este de pana la 10 ori mai dezvoltata decat la un om de rand. Savantii autisti nu sunt doar cei care poseda mintile cibernetice, ci si altii care au abilitati exceptionale. In lume sunt precizati a fi in jur de 100 de savanti care au acest sindrom ce le poarta numele. Sunt numiti si autisti fiindca mintea lor este in continua cautare de experimente si lucruri noi de invatat, incat interactiunea cu oamenii si empatizarea nu face loc de cinste in viata lor. Acestia traiesc de multe ori izolati in lumea lor stiintifica in care se simt fericiti.

Suprasenzorialul

Unii oameni, de data aceasta intr-un numar destul de mare, prezinta anumite functii senzoriale foarte dezvoltate.

Spre exemplu cei cu supragust, adesea cu functii de degustatori, care au o sensibilitate foarte mare in ceea ce priveste gustul, mai ales pentru cel amar. Asa se explica probabil de ce acestor persoanel nu le place cafeaua, ciocolata neagra, varza, grepfrutul, ca sa nu mai vorbim de plante precum pelinul.

Superauzul – acesta nu se datoreaza unor abilitati exceptionale ale aparatului auditiv, ci interpretarii la nivel cerebral a sunetelor percepute. Desigur, aceasta este o abilitate care se poate exersa si dobandi.

Sursa: Healthy, suplimentul de sanatate by Kudika.ro

No comments:

Post a Comment

Ai ceva de zis? Comenteaza!